AKNEN HOITO
Laura Raiko
Akne on yleinen iho-ongelma, joka voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun ja itsetuntoon. Akneoireilu on tavallista etenkin nuoruusiässä mutta sitä voi esiintyä myöhemminkin.
Perintötekijöillä on vaikutusta oireiluun. Jos lähisuvussa on esiintynyt hankalaa aknea, on sen esiintyminen todennäköisempää. Myös ulkoiset tekijät (hikoilu, rasvaiset voiteet, stressi) voivat vaikuttaa oireisiin, ja tietyt lääkitykset voivat jopa aiheuttaa akneoireilua.
Akne voi oirehtia sekä kasvoilla että vartalon alueella (yläselkä, rintakehä, hartiat). Oikeilla hoitomenetelmillä voidaan rauhoittaa ihoa ja vähentää aknen oireita.
Mikä on akne?
Akne syntyy, kun ihon talirauhasten talineritys lisääntyy. Talirauhastiehyen keratiini (sarveisaine) ja tali muodostavat tukoksen talirauhasen suulle (komedo). Tulehduksen syntyyn vaikuttaa osaltaan myös mm. Ihon tavallisiin bakteereihin kuuluva Cutibacterium acnes -bakteeri. Reaktion seurauksena talirauhasen alueelle ilmaantuu turvotusta ja punoitusta. Tulehdusreaktio sijaitsee joko syvemmällä talirauhastiehyessä tai sen suulla.
Aknen tyypillisiä oireita ovat
– Mustapäät ja valkopäät (komedot): Talirauhastiehyen tukkeutumisesta johtuvat ensioireet.
– Papulat ja pustulat: Tulehtuneet märkänäppylät, jotka voivat olla punoittavia ja arkoja.
– Kystat ja nodulukset (kyhmyt ja ontelot): Syvempiä ja kivuliaampia tulehdusmuutoksia, jotka helpommin jättävät arpia.
Ihonhoito, aknen hallinnan perusta
Puhdistus
Puhdista kasvot hellävaraisesti kahdesti päivässä miedolla, ei-komedogeenisellä pesevämmällä puhdistusaineella. Tämä auttaa poistamaan ylimääräisen talin, meikin, lian ja bakteerit, vähentäen huokosten tukkeutumista. Moni hyötyy kaksoispuhdistuksesta: kuivalle iholle hierotaan ensin pesuöljy poistamaan rasvaliukoinen lika, iho huuhdellaan vedellä ja tämän jälkeen iho pestään vesiliukoisella puhdistusaineella (poistaa vesiliukoisen lian).
Hoito
Käytä mietoa kuorinta-ainetta kerran tai kaksi viikossa poistaaksesi kuolleet ihosolut ja edistääksesi ihon uusiutumista. Vältä liiallista kuorintaa, joka voi ärsyttää ihoa ja pahentaa aknea. Kasvojen iho voidaan myös pyyhkiä kuorivalla, hedelmähappoja (AHA/BHA) sisältävällä kasvovedellä. Myös kosmetologin suorittama mekaaninen ihonpuhdistus voi helpottaa akneoireilua etenkin lievässä aknessa. Retinolituotteita voidaan käyttää hoitamaan aknea ja estämään huokosten tukkeutumista.
Erilaisia hoitovaihtoehtoja voidaan myös yhdistellä oman ihon tarpeiden mukaan. Niasiiniamidia voidaan käyttää rauhoittamaan akneihoa ja vähentämään tulehdusta. Mahdolliseen ihon kuivumiseen voidaan käyttää muun hoidon rinnalla ihoon kosteutta sitovia valmisteita, esim. hyaluronihappovalmisteita.
Kosteutus ja aurinkosuoja
Kosteutus
Ihon suojakerrosta voidaan vahvistaa kosteusvoiteella. Valitse kevyt, öljytön kosteusvoide, joka ei tuki huokosia. Ihon kosteuttaminen on tärkeää ihon tasapainon ylläpitämiseksi. Monet aknen hoitoon käytettävät tuotteet voivat myös kuivattaa ihoa. Voiteen alle voi levittää kosteutta sitovan seerumin.
Aurinkosuoja ja muu ihon suojaaminen
Käytä päivittäin laajakirjoista korkeasuojakertoimellista aurinkovoidetta suojaamaan ihoa UV-säteilyltä, joka voi pahentaa aknea ja aiheuttaa pigmenttimuutoksia. Myös monet aknen lääkehoidoista voivat herkistää ihoa auringolle. Aamuisin kasvojen iholle voidaan käyttää myös antioksidantteja sisältäviä valmisteita (esim C- ja E-vitamiinit, ferulahappo).
Ravinto ja elämäntavat
Terveellinen ruokavalio
Joillekin ihmisille vähärasvainen ja vähäsokerinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja omega-3-rasvahappoja, voi rauhoittaa iho-oireita. Runsas proteiinilisien (etenkin hera ja kaseiini) käyttö voi pahentaa oireita.
Vältä laukaisevia tekijöitä
Stressi, tietyt kosmetiikkatuotteet tai likainen ympäristö voivat pahentaa akneoireita. Nämä tekijät on hyvä pyrkiä tunnistamaan ja mahdollisuuksien mukaan niitä kannattaa välttää.
MILLOIN HAKEA AMMATTIAPUA
Jos kotihoidot eivät riitä, ihotautilääkäri voi tarjota tehokkaampia hoitovaihtoehtoja




LÄÄKITYS
Aknea voidaan hoitaa erilaisilla lääkevoiteilla ja/tai suun kautta otettavilla lääkityksillä tilanteesta ja akneoireilun vaikeusasteesta riippuen. Ihotautilääkäri voi määrätä paikallisesti käytettäviä retinoideja, atselaiinihappoa, antibiootteja tai voimakkaampia suun kautta otettavia lääkkeitä, kuten isotretinoiinia, joka vähentää talineritystä ja tulehduksia. Myös hormonivalmisteita tai spironolaktonia voidaan käyttää aknen hoitona.
IHONHOITOTUOTTEET
Ihotautilääkäri voi suositella ihon hoitoon tuotteita, jotka sisältävät tehokkaita aknea hoitavia ainesosia, kuten salisyylihappoa, hedelmähappoja ja bentsoyyliperoksidia.
VALOHOITO AKNEN HOITOMUOTONA
Valohoito, erityisesti LED-valohoito, on toimiva aknen hoitomenetelmä. Hoidon toteuttaminen on helppoa ja hoito on hyvin siedettyä. Hoidossa hyödynnetään valon aknen oireita (kuten tulehdus, rasvoittuminen, talirauhasen tukkeumat) rauhoittavaa vaikutusta
Sinivalo
Sinivalohoidon teho kohdistuu akneoireilua aiheuttavaan Cutibacterium acnes -bakteeriin, joka on herkkä siniselle valolle. Sinivalo pääsee ihon pintakerrokseen ja tuhoaa bakteereita, mikä vähentää tulehduksia ja aknemuutoksia. Hoitoa suositellaan usein muutaman kerran viikossa usean viikon ajan.
Punavalo
Punavalohoito puolestaan voi auttaa vähentämään ihon tulehdusta ja edistämään paranemista. Punainen valo pääsee sinivaloa syvemmälle ihoon ja voi siten stimuloida kudosten korjaantumista ja vähentää punoitusta sekä tulehdusta.
Yhdistelmähoito
Joissakin tapauksissa voidaan käyttää sekä sinistä että punaista valoa yhdistelmähoitona, mikä antaa paremman kokonaisvaltaisen vaikutuksen (bakteerien vähentäminen ja tulehduksen lievitys).
Valohoidon tehokkuus aknessa
Valohoito aknen hoidossa voi olla tehokasta, mutta hoidon vaikutus on yksilöllistä. Hoito on yleensä turvallinen ja hyvin siedetty, mutta usein tarvitaan toistuvia hoitokertoja parhaan mahdollisen hoitotuloksen saavuttamiseksi. Hoidon aikana on tärkeää noudattaa asiantuntijoiden antamia ohjeita. Paras hoitoteho saavutetaan, kun valohoito yhdistetään muihin aknehoitoihin. Tiheämmän hoitojakson jälkeen valohoitoa voidaan käyttää myös ylläpitohoitona
Valohoitoon valmistautuminen
– Ihotautilääkärin arvio:
Ennen valohoitoon ryhtymistä on suositeltavaa keskustella ihotautilääkärin kanssa, joka voi arvioida ihosi tilan ja suositella sinulle sopivaa hoitosuunnitelmaa. Ihotautilääkäri voi kirjoittaa sinulle lähetteen valohoitoon, jolloin siitä ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa (25,5%).
– Ihon valmistelu:
Ennen hoitoa iho puhdistetaan perusteellisesti mahdollisten meikkien, voiteiden yms poistamiseksi, jotta valohoito voi vaikuttaa tehokkaammin.
– Hoidon aikana:
Hoidon aikana voidaan käyttää suojalaseja silmien suojaamiseksi. Hoitolaite asetetaan lähelle ihoa, ja valo annetaan valvotusti.
Mahdolliset sivuvaikutukset
Yleisesti ottaen valohoito on turvallista ja aiheuttaa vain harvoin sivuvaikutuksia. Joillekin voi kuitenkin ilmaantua ihon kuivuutta, lievää punoitusta tai ärsytystä hoidon jälkeen. Nämä vaikutukset ovat yleensä tilapäisiä ja lieviä.
LED-hoito on hyvä lisä aknen hoitovalikoimaan, erityisesti niille, jotka toivovat ei-invasiivisia, hellävaraisia ja lääkkeettömiä vaihtoehtoja. Hoidon soveltuvuus ja teho riippuvat tilanteesta, joten ammattilaisen ohjaus on tärkeää hyvien hoitotulosten saavuttamiseksi.
Etenkin vaikeimmissa aknemuodoissa voi esiintyä myös ihon arpeutumista. Tällöin on tärkeää saada akneoireilu rauhoittumaan mahdollisimman pian ja sitä kautta estää uusien syntyminen. Aknen paranemisen jälkeen voidaan hoitaa syntyneitä arpia. Arpien hoidossa voidaan käyttää hoitomenetelminä mikroneulausta, laserhoitoja sekä happokuorintoja. Paksujen aknearpien (etenkin vartalon alue) hoitona voidaan käyttää myös kortikosteroidipistoksia arpialueelle.
Yhteenveto
Aknen hyvä hoito vaatii aikaa ja oikeaa lähestymistapaa. Sopivilla ihonhoitorutiineilla ja mahdollisilla muutoksilla elämäntapoihin voidaan usein vähentää aknen oireita. Jokaisen iho on erilainen, ja on tärkeää löytää juuri omalle iholle sopivimmat tuotteet ja hoitomenetelmät. Jos kotihoidot eivät riitä, ihotautilääkäri voi auttaa löytämään toimivat hoitomenetelmät ja aloittaa tarvittavat lääkitykset aknen hoitoon.