ATOOPPISEN IHOTTUMAN HOITO
Laura Raiko
Atooppinen ihottuma, joka tunnetaan myös nimellä atooppinen ekseema, on krooninen eli pitkäaikainen tulehduksellinen ihosairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun.
Kutina on tavallinen oire. Sopivat hoitomenetelmät auttavat lievittämään oireita ja tukemaan ihon terveyttä.
Mikä on atooppinen ihottuma?
Atooppisen ihon luonnollinen suojamuuri on heikentynyt normaalista. Ihottuman syntyyn vaikuttavat sekä ihon rakenteelliset ominaisuudet että immuunijärjestelmän poikkeava toiminta.Tämä voi johtaa ihon kuivumiseen, kutinaan ja tulehdukseen.
Taipumus atooppiseen ihottumaan on osittain perinnöllistä, mutta ympäristötekijöillä (infektot, ärsykkeet yms) on myös vaikutusta sen syntyyn. Atooppista ekseemaa sairastavilla saattaa olla myös muita atooppiseen kokonaisuuteen kuuluvia sairauksia, kuten astmaa ja siitepölyn tai eläinpölyjen aiheuttamia allergiaoireita. Eniten atooppista ihottumaa esiintyy varhaislapsuudessa.
Oireet voivat alkaa jo vauvaiässä ja usein rauhoittuvat lapsen kasvaessa, mutta osalla oireilu voi jatkua tai jopa alkaa vasta aikuisena. Eri ikäkausina atooppisella ihottumalla on tietyt tyypilliset esiintymisalueet. Varhaislapsuudessa ihottuma oirehtii usein poskien, raajojen ja taivealueiden seudussa. Myöhemmin lapsuusiässä ihottumaa esiintyy usein taivealueilla ja aikuisilla oireilu painottuu tavallisesti pään ja ylävartalon alueelle. Myös käsien alue on tyypillinen ihottuman esiintymispaikka.
Atooppinen ihottuma oirehtii usein aaltoilevasti eli oireilun voimakkuus vaihtelee. Atooppiselle ihottumalle on tyypillistä toistuvat, varsin äkillisesti ja yllättäen ilmaantuvat hankaloitumisvaiheet.
Sisäiset ja ulkoiset tekijät (ilmasto, stressi, infektiot, mekaaninen rasitus yms) voivat vaikuttaa oireiluun. Suurimmalla osalla atooppinen ihottuma on lieväoireinen. Varsin tavallista on, että ihottuma oirehtii enemmän talviaikaan ja rauhoittuu kesällä.
Atooppiselle iholle on tyypillistä
– Kuivuus: Atooppinen iho menettää helposti kosteutta, minkä vuoksi se on herkempi reagoimaan ulkoisille ärsykkeille.
– Kutina: Kutina voi olla voimakasta ja johtaa ihon raapimiseen. Raapimisen seurauksena ilmaantuu kudosvauriota, minkä seurauksena ihottuma ja kutina voivat hankaloitua.
– Punoitus ja karheus: Iho voi näyttää ärtyneeltä, ja siinä voi esiintyä karheita tai hilseileviä alueita, näppylöintiä, turvotusta, rikkoumia ja eritystä. Tulehduksen jatkuessa iho voi alkaa paksuuntua eli jäkälöityä.
ATOOPPISEN IHON HOITO
Puhdistus
Atooppista ihoa saa pestä päivittäin ja on tärkeää pestä iholta pois sitä ärsyttävä hiki, kosmetiikka tai voiteiden jäämät ja lika. Pesu myös vähentää bakteerien määrää iholla. Puhdistustuotteen valinnassa vältetään ihoa kuivattavia, rasvoittuvalle iholle tarkoitettuja ja saippuapohjaisia pesuaineita. Puhdistuksessa suositaan herkälle ja kuivalle iholle suunniteltuja kosteuttavia puhdistusvalmisteita. Esimerkiksi puhdistusmaito tai puhdistusöljyt soveltuvat hyvin atooppiselle iholle. Halutessaan voi käyttää myös kosteuttavaa kasvovettä viimeistelemään ihonpuhdistuksen.
Kosteutus: hoidon peruskivi
– Miksi ihon kosteuttaminen on tärkeää?
Atooppisen ihon hoitamisessa kosteutus on ensiarvoisen tärkeä vaihe. Kuiva iho on alttiimpi ulkoiselle ärsytykselle ja infektioille, joten säännöllinen kosteutus auttaa vahvistamaan ihon luonnollista suojamuuria ulkoisia ärsykkeitä vastaan.
– Parhaat kosteusvoiteet
Valitse hajustamattomia ja hypoallergeenisia voiteita, jotka on tarkoitettu erityisesti herkälle iholle. Kosteusvoiteiden tulisi sisältää hoitavia ja kosteutta sitovia (humektantit) ainesosia, kuten keramideja, karbamidia, hyaluronihappoa, glyserolia tai luonnonöljyjä, jotka sitovat ja säilyttävät kosteutta. Kosteuttavan seerumin käytöstä voiteen alla voi olla apua. Myös ihoärsytystä vähentäviä tuotteita voidaan käyttää tarpeen mukaan (esim. niasiiniamidi). Halutessaan voi käyttää kasvoille myös naamioita tai maskeja, mutta kaikessa dermokosmetiikassa kannattaa pitäytyä herkän ihon hajusteettomissa valmisteissa.
Jos iho on hyvin kuiva, voi kosteusvoide kirvellä iholla ja silloin voide on hyvä vaihtaa rasvaisempaan. Etenkin talviaikaan tarvitaan usein hoitavampia voiteita kuin kesällä. Kannattaa kokeilla erilaisia perusvoiteita, jotta löytyy omalle iholle parhaiten soveltuva voide. Paras kosteusvoide on se, joka ei jää purkkiin vaan päätyy iholle.
– Kosteutusrutiini
Levitä kosteusvoidetta päivittäin ja aina suihkun jälkeen, jolloin voide imeytyy tehokkaimmin. Suihkun jälkeinen rasvaus auttaa sitomaan kosteuden ihoon ja vähentää ihon kuivumista. Säännöllinen kosteusvoiteen käyttö vahvistaa ihon suojamuuria ja voi sitä kautta estää ihottuman syntymistä. Kasvojen alueella voidaan aamuisin käyttää antioksidantteja sisältäviä valmisteita (esim. niasiiniamidi, E-vitamiini). Ihoa on myös tärkeää suojata UV-säteilyltä laajakirjoisten auringonsuojavoiteiden avulla.
MILLOIN KÄÄNTYÄ IHOTAUTILÄÄKÄRIN PUOLEEN?
Mikäli kotihoidot eivät riitä hillitsemään ihottuman oireita tai ihottuma on hyvin laaja-alaista, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Ihotautilääkäri voi antaa yksilöllisiä neuvoja ja suosituksia ihonhoitoon sekä aloittaa tarvittavia lääkehoitoja.
Atooppisen ekseeman lääkehoidot ja muut hoidot
Taipumusta atooppiseen ihottumaan ei voida poistaa. Hoitojen tarkoitus on rauhoittaa ja pysäyttää ihon tulehdusreaktiota. Ihottumaa voidaan hoitaa erilaisilla lääkevoiteilla (kortikosteroidivoiteet, kalsineuriinin-estäjävoiteet). On tärkeää aloittaa hoito riittävän aikaisin, jotta ihottumatilanne ei pääse hankaloitumaan. Lievässä ihottumassa hoidoksi riittää usein ilman reseptiä apteekista saatava hydrokortisoni-voide. Lääkevoiteita käytetään jaksottain kuurina ja ihottuman uusiutumista voidaan ehkäistä ylläpitohoidolla. Joskus voidaan hyödyntää myös valohoitoa (kapeaspektrinen UVB tai luonnonaurinko). Mikäli ihottumatilanne on hankalampi, voidaan tarvita suun kautta otettavia lääkityksiä. Atooppiseen ihottumaan on olemassa myös pistosmuotoisia lääkehoitoja.
Yhteenveto
Atooppinen iho vaatii säännöllistä hoitoa. Säännöllinen ja oikein suunniteltu kosteutus perusvoiteella auttaa ylläpitämään ihon terveyttä, vahvistamaan ihon suojamuuria ja ehkäisemään oireiden pahenemista. Ihottumien hyvä ja riittävän ajoissa aloitettu hoito auttaa pitämään tulehduksen hallinnassa. Muista, että jokaisen iho on erilainen, ja mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. On tärkeää löytää omalle iholle sopivat tuotteet ja hoitorutiinit. Jos ihottumatilanne muuttuu hankalaksi, voi ihotautilääkäri auttaa.