LUOMET JA MUUT
IHOMUUTOKSET

Ihotalon asiantuntijat auttavat sinua kaikissa luomiin ja ihomuutoksiin liittyvissä asioissa. Lue lisää tältä sivulta ja varaa aikasi.

OIKEA DIAGNOOSI

Ihomuutosten hoitotarpeen arvioinnissa ja hoitotavan suunnittelussa tärkeintä on oikea diagnoosi. Ihotautilääkärillä on työvälineenään dermatoskooppi, jolla näkee ihomuutoksen huomattavasti paljasta silmää tarkemmin. Dermatoskopiatutkimuksen jälkeen usein pystytäänkin heti antamaan ihomuutokselle nimi. Tarvittaessa ihomuutoksesta otetaan koepala tai suositellaan suoraan sen kirurgista poistoa.

Mahdollisia toimenpiteitä suunnitellessa on hyvä huomioida niiden mahdollisesti aiheuttamat rajoitukset, esimerkiksi väliaikainen esteettinen haitta, saunomis-, uimis- ja urheilurajoitus ompeleiden ja haavan paranemisen ajan (suihkussa saa käydä) sekä lievä tulehdusriski vaikkapa ulkomailla matkustaessa. Aurinkosuojaus on toimenpiteen jälkeen erityisen tärkeää.

Tarkempia lisäohjeita halutessasi voit varata soittopyynnön sairaanhoitajillemme p. 040 8686 000

HYVÄNLAATUISET IHOMUUTOKSET

Onneksi suurin osa ihomuutoksista on hyvänlaatuisia eli vaarattomia.

Hyvänlaatuisia, mutta haittaavia ja häiritseviä muutoksia ei kuitenkaan tarvitse sietää ja niille löytyykin useita hoitovaihtoehtoja. Haittaavia luomia, rasvaluomia, kirsikkaluomia jne. voidaan leikata, rapsuttaa, jäädytyshoitaa tai laseroida muutoksen laadusta ja sijainnista riippuen. Näiden hyvänlaatuisten luomien osalta tulee erityisesti muistaa huomioida toipumisajan rajoitukset.

IHOSYÖVÄT

Aurinkokeratoosi on auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttama ihovaurio, josta hoitamattomana saattaa kehittyä okasolusyöpä. Siksi aurinkokeratoosit pitää hoitaa pois joko paikallishoitovalmisteilla, nestetyppijäädytyshoidolla tai pdt-valohoidolla.

Okasolusyöpä leikataan useimmiten pois, mutta pinnallinen okasolusyöpä (Mb Bowen) voidaan hoitaa myös jäädytyshoidolla tai pdt-valohoidolla. Hoitomuodon valinnassa huomioidaan aina ihosyövän sijainti ja hoidosta aiheutuva esteettinen haitta.  

Tilastollisesti tyvisolusyöpä (basaliooma) on kaikkein yleisin syöpä. Tyvisolusyöpä ei leviä eikä lyhennä elinikää, mutta se pitää silti yleensä poistaa paikallisten vaurioiden estämiseksi. Tyvisolusyöpä voidaan hoitaa joko leikkaamalla, jäädytyshoidolla tai pdt-valohoidolla.

Pahamaineisin ihosyöpä, eli melanooma, yleistyy hurjaa vauhtia mm. matkustelun lisääntyessä. Runsasluomisuus, melanooman esiintyminen lähisuvussa ja ihon palaminen, etenkin lapsuudessa, ovat melanooman riskitekijöitä. Elämänaikainen kokonaisaltistus auringolle ja sen ultraviolettisäteille, altistaa kaikkineen myös muille ihosyöville kuin melanoomalle, kun ihon yksilöllinen sietokyky ylittyy.

Epäilyttävät ihomuutokset, luomet ja melanooma poistetaan aina leikkaamalla ja poistettu ihoalue lähetetään patologin tutkittavaksi. Useat ihotautilääkäreistämme poistavat ihomuutoksia. Lisäksi plastiikkakirurgimme poistaa ihomuutoksia vaativistakin paikoista ja tekee tarvittaessa myös vaativampia kielekeleikkauksia ja lisäleikkauksia.

On hyvä muistaa, että suurin osa ihomuutoksista on hyvänlaatuisia. Oman ihomuutoksen laadusta saat parhaiten varmistuksen ihotautilääkärin vastaanotolla. Hyvänlaatuisia ihomuutoksia, joista ei ole haittaa, ei kannata turhaan poistaa.

LUOMIKUVAUS LAITTEISTO INTELLISTUDIO

Ihosyövät ovat valitettavasti 20 vuodessa yleistyneet nopeasti. Jos omien luomien seuranta mietityttää, on meillä mahdollista päästä lääkärin vastaanoton lisäksi luomiseurantaan tallentavalla luomikuvauslaitteistolla, jolla voimme seurata luomitilannettasi luotettavasti vuosienkin ajan. Ihotalossa on Suomen ensimmäinen kolmannen polven Canfield Intellistudio® -luomikuvauslaitteisto, joka käyttää kehittynyttä Dermagraphix®-ohjelmistoa. Luomikuvaus sopii kaikille runsasluomisille, mutta erityisesti sitä suositellaan riskipotilaille, joilla on joko jo todettu muuntuneita eli dysplastisia luomia, aiemmin hoidettu melanooma, suvussa melanoomaa tai runsaasti melanoomalle altistavia riskitekijöitä.

Ajanvaraukset Ihotalon sairaanhoitajien kautta.

SYYLÄT

Syylät, ne tavalliset ihon kiusankappaleet, saattavat joskus olla hankalia hoidettavia. Syylien ensisijainen hoitomuoto on hyvä paikallishoito, mutta jos sillä ei saada tuloksia, voidaan syyliä jäädyttää nestetypellä. Syylän jäädytyshoito vaatii monesti sarjahoitoa, joka alkaa Ihotalon lääkärin vastaanotolta, jotta varmistumme oikeasta diagnoosista ja sinulle parhaasta hoitolinjasta. Lääkäri myös toteuttaa ensimmäisen jäädytyshoidon ja tekee lähetteen jatkohoitoihin. Jatkohoito toteutuu normaalisti syylien jäädytyshoitoon koulutettujen sairaanhoitajien toimesta, mutta vaikeahoitoisissa tapauksissa sairaanhoitaja ohjaa syylien jatkohoidon takaisin ihotautilääkärille.

On hyvä muistaa, että jäädytyksen jälkeen hoitoalue useimmiten kipeytyy muutamaksi päiväksi, mikä voi vaikuttaa liikkumiseesi.

Lisätietoja tarvitessasi soita Ihotalon sairaanhoitajille 040 8686 000 tai varaa vastaanottoaikasi suoraan lääkärille.